HUDSYKDOMMER

Psoriasis

Psoriasis er en kronisk betennelsessykdom i huden. Tilstanden oppfattes i økende grad som en autoimmun sykdom, noe som betyr at den syke lager antistoffer som angriper kroppens eget vev. Hud produserer normalt en stadig strøm av celler som beveger seg fra dypet av overhuden og opp mot overflaten av huden. Slik erstattes celler som slites av og løsner fra overflaten. Hudcellene fornyes stadig, og normalt tar denne prosessen 28-30 dager. Ved psoriasis skjer imidlertid tilveksten av celler unormalt raskt, slik at cellene fornyes på bare fire-syv dager.

Ca. 120 000 nordmenn har psoriasis i en eller annen form. Psoriasis kan inntreffe i alle aldre, men halvparten av dem som får sykdommen, får første utbrudd i ungdomsårene. Arvelige faktorer spiller en viktig rolle. Forskning viser at dersom begge foreldrene har psoriasis, er det 65-70 prosent sannsynlig at barna får sykdommen.

Denne hudlidelsen kjennetegnes ved tykke, hvite skjelldannelser som dekker en rød og sår hudoverflate. Dette kan føre til at huden sprekker opp og væsker, den kan bli sår og irritert, og flass drysser ofte av. Man kan også få negleforandringer på grunn av psoriasis.

Kontakt oss

*
*
*
*
*