Sofie Hexeberg

lege, dr med, kostholdsekspert

For mer informasjon, klikk her

 

Erik Hexeberg

lege, dr med, spesialist i indremedisin, MBA

For mer informasjon, klikk her

Anna Kathrine Ljøgodt

lege, MSc Nutr med - Master i ernæringsmedisin

For mer informasjon, klikk her

Birthe Storaker

Kostholdsveileder TMS

For mer informasjon, klikk her

Klinikkens leger og kostholdsveileder

Sofie Hexeberg

lege, dr. med, kostholdsekspert

Jeg begynte å interessere meg for kosthold da jeg var i 16 årsalderen. I løpet av legestudiet ble jeg opptatt av kostens betydning for helsen. Etterhvert ble jeg vegetarianer fordi det virket fornuftig etter alt det jeg hadde lest om hvor farlig fett var og hvor sunt fiber var. Etter studiet fikk jeg tildelt midler til et forskningsprosjekt og tok en doktorgrad på effekter av fett, fiber og kolesterol i maten. Jeg har blant annet arbeidet ved ulike indremedisinske avdelinger i 3 år og som seniorrådgiver og overlege ved Statens legemiddelverk i 5 år.

Jeg har imidlertid endret mitt syn på hva som er et optimalt kosthold. Dette skjedde gradvis mens jeg leste mange bøker og artikler om ulike karbohydratreduserte dietter. Jeg lever nå selv på et tilnærmet steinaldekosthold og behandler pasienter med ulike varianter av lavkarbokost. Erfaringene jeg har fått i pasientbehandlingen har forsterket min oppfatning om at det er riktig å legge om til lavkarbokost ved en rekke livsstilssykdommer og mange ulike plager. I boken "Frisk med lavkarbo - nytt liv med riktig mat" dokumenterer jeg de gunstige effektene pasientene oppnådde ved å redusere inntaket av karbohydrater i kosten. Jeg var med å starte foreningen Kostreform for bedre helse og deltok flere år i styret og fagrådet.

CV

Publikasjonsliste

Erik Hexeberg

lege dr. med, spesialist i indremedisin, MBA

Jeg har i mange år vært opptatt av å forebygge hjertesykdom, og selvvalgt prøveforelesning (1990) til den medisinske doktorgrad omhandlet effektene av fysisk aktivitet på hjertet. Jeg var også medveileder på Sofie sin kostholdsrelaterte avhandling og har diskutert kosthold med Sofie under hennes vandring fra vegetarianer til lavkarboentusiast. De siste årene før vi startet opp Dr. Hexebergs klinikk i oktober 2010 diskuterte jeg daglig med Sofie om hennes pasienterfaringer med karbohydratredusert kost, og jeg ble mer og mer imponert og overbevist. Det er gode fysiologiske forklaringer på effektene av dette kostholdet, pasientene oppnår gjennomgående gunstige effekter både med hensyn til vektreduksjon, opplevelse av velvære og normalisering av blodprøver. Dette har overbevist meg om de store terapeutiske muligheter som ligger i å endre til et kosthold med lite karbohydrater og mer naturlig fett. Dessuten har nye studier bekreftet de gunstige effektene av et slikt kosthold. Som indremedisiner med en klassisk skolemedisinsk forståelse har det gått opp for meg at mange av våre livsstilssykdommer er forbundet med et høyt inntak av sukker og stivelse (karbohydrater). Jeg er overbevist om at livsstilsendringer med vekt på et karbohydratfattig kosthold må til for å behandle og forebygge disse sykdommene. Jeg har i mange år nå i all hovedsak fulgt et lavkarbokosthold og trives svært godt med det. I den tiden jeg har behandlet sykdom med kostholdsråd har jeg sett hvor store forskjeller det er i respons og hvor individuelt tilpasset rådene må være. I tillegg kommer andre utfordringer som matintoleranser og justeringer av mineraler og vitaminer. Vi opplever at vi stadig får nye kunnskaper både fra hva vi leser og gjennom den erfaring våre pasienter gir oss. Vi vil helt sikkert justere vår behandling i takt med at vi tilegner oss nye kunnskaper. Men våre råd vil nok hele tiden være fundert på anbefalinger om et karbohydratredusert kosthold. Fra 2011 har jeg deltatt i ulike verv i foreningen Kostreform for bedre helse, og jeg var leder av foreningen i 2 år, fra 2014 til 2016.

CV
Publikasjonsliste

 

Anna Kathrine Ljøgodt

lege, master i ernæringsmedisin

Jeg begynte å interessere meg for kosthold allerede før jeg begynte på medisinstudiet og ble forbauset over at legeutdanningen inneholdt såpass lite ernæringsvitenskap.  Etter turnustjenesten, i 1990, reiste jeg på et studieopphold i USA og lærte om matvareintoleranse/allergi og betydningen av biokjemisk individualitet; at behovet for næringsstoffer og hva som er et optimalt kosthold kan variere mellom ulike personer på grunn av ulike gener, ulikt miljø og ulike helseutfordringer.  I 1991 startet jeg privat legepraksis og begynte å arbeide med mat som medisin.  Jeg erfarte raskt at svært mange pasienter fikk sin helsetilstand vesentlig forbedret ved å eliminere sukkerrik og sterkt bearbeidet, stivelsesrik mat og at matvareintoleranser ikke var uvanlig.  På 2000-tallet gjennomførte jeg et mastergradstudium i England i “Nutritional Medicine” og fullførte et forskningsprosjekt på kosthold, antistoffer mot gluten og melkeprotein, samt gluten- og melkepeptider i urinen  hos pasienter med ME sammenlignet med friske kontroller, under veiledning av dr.med. Karl Ludvig Reichelt.  

Jeg har en brennende interesse for ernæring og livsstilsmedisin og sammenhengen mellom kosthold, livvsstil og den viktige tarmbakteriefloraen, immunsystemet, hormonsystemet og mental/kognitiv helse. Jeg har lang erfaring med rådgivning ved matvareintoleranser, irritabel tarm, betennelsestilstander og fatigue og holder meg oppdatert med regelmessige litteraturstudier og deltakelse på kurs.  Jeg har også sett at kronisk stress kan ha vidtrekkende negative helsemessige konsekvenser og har derfor utdannet meg til lærer og terapeut i MediYoga  (medisinsk yoga) og underviser ukentlige yogaklasser i Sandvika.

Mitt eget kosthold er gluten- , sukker- og melkefritt og basert på naturlige råvarer, med et høyt inntak av sunt fett, mye grønnsaker/plantebasert mat og et moderat inntak av gode proteinkilder, da jeg føler meg best med det.  

CV

Birthe Storaker 

Kostholdsveieleder (TMS)

Min interesse for matens innhold startet allerede i 6.klasse da jeg kjøpte kaloriguiden. En liten rød "bibel" som jeg brukte som retningsgivende for hva jeg trodde jeg skulle spise i ungdomsårene. Ingen fokus på karbohydrater i maten, det var kalorier som gjaldt. Dette fokuset gikk heldigvis over etter noen år. Men interessen for mat og helse ble vekket til live for alvor da vår datter fikk diagnosen cøliaki da hun var 5 år. Vi foreldre var helt ukjent med denne sykdommen og hva det innebar. Hennes symptomer var kun litt lav energi, og det var en tilfeldighet at det ble oppdaget da hun var hos allergispesialist etter hun en flott aprildag fikk sterk reaksjon på bjørkepollen. Det var tung pusting og min mistanke om astma som førte oss dit. Legen ville at hele familien skulle teste seg og det viste seg at min mann også helt klart hadde cøliaki. 

Da var det bare å brette opp armene og sette seg inn i hva cøliakikere kunne spise og ikke spise. Vi bestemte oss for å gå over til et glutenfritt kosthold for hele familien hjemme, mest av praktiske grunner men også fordi det gikk opp for meg at hvetemel og gluten ikke brakte med seg noen helsemessige gevinster for noen. MEN, glutenfritt er ikke det samme som gunstig for alle. Glutenfritt mel er selvsagt bedre for de med Cøliaki, men det kan inneholde vel så mye karbohydrater som glutenholdige melsorter. Vår datter hadde aldri likt brødvarer så det ble ikke så mye glutenfritt brød og gjærbakst på henne, men på mannen som elsket brød så la det seg ordentlig på kroppen da han på glutenfritt kosthold begynte å ta opp mer av næringsstoffene.

Dette ga meg motivasjon til å sette meg mer og mer inn i hva mat faktisk inneholder og hvilken effekt det har på kropp og helse. En dag på venterommet hos fastlegen fant jeg to bøker om matens innvirkning på helsen. Jeg ble helt oppslukt av at en mann med diabetes 2 ble ble fri fra symptomer ved å endre på kostholdet. Jeg syntes det hørtes helt fantastisk ut og bestilte en time hos Sofie Hexeberg for å lære litt mer om dette. Det ga meg inspirasjon til å lære mer. Jeg meldte meg inn i Kostreform for bedre helse. Ledet lokallaget for Oslo og Akershus i 2 år, sa opp jobben min økonomiansvarlig og startet på Tunsberg medisinske skole for å ta utdanning som kostholdsveileder. Siden jeg hadde  begynt å lese så mye litteratur om kosthold og helse og tenkte jeg like godt kunne få noen papirer på det. Det ene tok det andre og jeg behold kontakten med Sofie. Jeg mente hun burde skrive en kokebok om hva folk kan spise til frokost og lunsj på et lavkarbokosthold. Folk trengte alternativer til den lettvinte løsningen med brød, brød, brød. "Kan ikke du skrive en sånn bok da?" sier Sofie. Det hadde ikke slått meg, men vi tok tanke til handling og laget sammen boken "Frisk med lavkarbo - Frokost og lunsj". Deretter ble det boken "Frisk med lavkarbo - Kakefest" med mange flotte sukkerfrie og glutenfrie søtsaker.

Siden 2013 har jeg jobbet deltid for Helsemagasinet vitenskap og fornuft hvor jeg fremdeles er frilansjournalist. I tillegg skriver jeg for nettavisen nyematoghelse.no.