I MEDIA

 

Erik Hexeberg - ny leder av Helsepartiet

- Med Helsepartiets politikk vil vi spare store utgifter og menneskelige lidelser, sier Helsepartiets nye leder.

Under Helsepartiets sjette landsmøte i helgen tok Erik Hexeberg over som leder av det riksdekkende Helsepartiet. Partiets grunnlegger Lise Askvik vek sete for Hexeberg og ble valgt som partiets nestleder.  

Bacon er sunnere enn sukker

30 år med feil kostholdsråd fra myndighetene har gjort mange fete. Forsker Mone Eli Sæland tror det sitter langt inne å innrømme at det var helt feil å råde folk til å spise mindre mettet fett. Mange av dem som sitter med makten, er skrivebordsbyråkrater som aldri har sett en pasient. Skal du posisjonere deg raskt, må du være enig med makten. Dette er noe som har vært på agendaen lenge, at kostrådene er feil. Forsker i samfunnsernæring, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Mone Eli Sæland er betenkt. - Det er ingen sikker påvist sammenheng mellom mettet fett og hjertesykdom. 

Les mer

- Bare tull å spise mindre fett

30 år med feil kostholdsråd fra myndighetene har gjort mange fete. Forsker Mone Eli Sæland tror det sitter langt inne å innrømme at det var helt feil å råde folk til å spise mindre mettet fett. Mange av dem som sitter med makten, er skrivebordsbyråkrater som aldri har sett en pasient. Skal du posisjonere deg raskt, må du være enig med makten. Men det er ingen tvil, hvis du ser på hvordan kroppen tar til seg karbohydrater kontra fett. Nå er mennesker ikke helt like. Cirka 35 prosent av oss klarer dette helt greit. De løper på idrettsbanene og er i kjempeform. Men 65 prosent av oss blir fete hvis vi spiser kost med mye karbohydrater. Dette er noe som har vært på agendaen lenge, at kostrådene er feil.

Les mer

Gir staten skylden for nordmenns overvekt

Myndighetenes nasjonale kostråd legger altfor stor vekt på karbohydrater og er sykdomsfremkallende, mener indremedisiner Erik Hexeberg.

- Vi har en epidemi av overvekt, fedme og diabetes med alle sine følgesykdommer. Jeg gir myndighetene skylden for påføring av sykdom i den forstand at de lukker øynene og henger ved gamle råd som burde ha blitt revidert kraftig for lenge siden sier Hexeberg.

Vi mener staten undervurderer skadeeffektene av karbohydrater og at det er galt å advare mot høyt fettinntak. Han peker på at mye karbohydrater og sukker skaper sykdom ved at insulinnivået øker og derfor stimulerer til betennelse i kroppen.

Les mer

Sukker kan være farlig

For den ene millionen nordmenn som enten har diabetes eller prediabetes er det åpenbart at det er like ille å spise bananer som å drikke cola.

I en svært forvirrende kronikk i BT 16. februar friskmelder forsker Oddrun Anita Gudbrandsen og PhD-kandidat Aslaug Drotningsvik ved Universitetet i Bergen sukker som årsak til sykdom. De skriver at «når man begynner å diskutere om banan kan sammenlignes med cola, mister man nyansene». Men det er nettopp denne diskusjonen som må til.

Les mer

Sukkerplan mot diabetes?

Våre myndigheters råd påfører diabetespasientene komplikasjoner mener Dr. Erik Hexeberg. Det er et betydelig behov for å endre diabetesomsorgen, MEN det er ikke likegyldig hva en plan for en bedre diabetesomsorg inneholder.

Les mer

Mettet fett-fobien av biokjemiker Cathrine Christiansen


Vi bør ikke se på helsemyndighetene som ledende indikatorer på potensielle helsefarer men heller som byråkratiske institusjoner som blir hengende etter. Sammenhengen mellom mettet fett og hjertesykdom har en lang og tvilsom historie som de færreste er klar over. At mettet fett fører til økt kolesterol i blodet og at økt kolesterol i blodet fører til hjertesykdom, er en hypotese som ble fremsatt på 50-tallet av biologen Ancel Keys.

Les mer

Grunnmuren slår sprekker når fundamentet svikter

Myndighetene ville ha slått seg på å innrømme at de har tatt feil: Det var ingen holdepunkter for å anbefale en reduksjon av total mengde fett i kosten.

Les mer

Ble sunnere etter ni dager uten sukker

Barn med fedme ble sunnere etter sukkerfri diett, selv om kaloriinnholdet var det samme som de vanligvis får i seg. Men er det bevis nok for å si at det er sukkeret som er synderen?

Les mer