
7. feb. 2025
Vi har i snart 50 år fått høre at det er farlig å ha et høyt kolesterolnivå i blodet. Fordi egg inneholder mye kolesterol anbefales vi å begrense inntaket av egg.
Er det farlig å spise egg?
Vi har i snart 50 år fått høre at det er farlig å ha et høyt kolesterolnivå i blodet. Fordi egg inneholder mye kolesterol anbefales vi å begrense inntaket av egg. Våre helsemyndigheter er fortsatt bekymret for inntaket av egg. I «Utviklingen av norsk kosthold 2013», som ble utgitt like før jul, advarer de mot en økning i inntaket av egg ettersom egg inneholder mye kolesterol. Men er det egentlig grunn til å advare mot å spise flere egg?
Forskere har vært opptatt av om et høyt inntak av kolesterol i kosten egentlig øker kolesterolnivået i blodet? En oppsummeringsartikkel fra 2000 konkluderte etter gjennomgang av 167 studier at det ikke var samsvar mellom den teoretisk forventede økning av kolesterol i blodet og den målte økning etter inntak av kolesterol. For at nivået av totalkolesterol skulle øke med 0,5 mmol/L så måtte en øke inntaket med 5 egg per dag.
Grunnen til at kolesterol ikke øker så mye som forventet skyldes at hovedmengden av kolesterol i blodet lages av kroppen selv. Alle celler trenger kolesterol i celleveggene og kolesterol er en viktig forløper for mange hormoner og også vitamin D. Et høyt inntak av kolesterol fra tarmen vil påvirke kroppens behov for å lage kolesterol og å skille ut kolesterol.
I oppsummeringsartikkelen fra 2000 konkluderte forfatteren med at det ikke var noen studier som hadde vist at et økt inntak av egg eller kolesterol hadde gitt mer hjertesykdom. Selv om en skulle tro at en slik oppsummering satte et punktum for feilinformasjonen om eggespising, så er det jo ikke slik. Da kan det være verdifullt å søke ferskere informasjon.
En oppsummeringsartikkel fra 2012 viser hvordan inntak av kolesterol påvirker de ulike fettstoffene i blodet. Vi skiller mellom HDL-kolesterol og LDL-kolesterol. Kolesterolet er egentlig det samme, men kolesterolet får ulik innpakning. Vi kan si at den ulike innpakningen gir ulike typer partikler i blodet. De to typene partikler har ulike egenskaper.
På folkemunne kalles ofte HDL-kolesterol «det gode kolesterolet» og LDL-kolesterol «det dårlige kolesterolet». I de syv artiklene som brukes som grunnlag for vurderingen fra 2012, har økt inntak av kolesterol i hovedsak ført til en økning av «det gode kolesterolet», HDL-kolesterolet, og forholdstallet mellom LDL-kolesterol og HDL-kolesterol er enten uendret eller redusert (fordelaktig).
Disse forfatterne gjennomgikk også forskningsartikler som hadde sett på sammenhengen mellom inntak av kolesterol eller egg og forekomst av hjerte- og karsykdom. De fant ingen sammenheng og frikjente egget som ansvarlig for hjerte- og karsykdom.
Helsedirektorat skriver at de ikke anbefaler økt inntak av kolesterol selv om en litteraturgjennomgang fra 2011 i regi av Nasjonalt råd for ernæring viser at det ikke er noen dokumentasjon for at inntak av kolesterol eller egg gir sykdom. Men man har likevel valgt å skrive at kolesterol i kosten gir hjerte- og karsykdommer fordi det øker kolesterolnivået i blodet.
La oss bare konkludere med at det ikke er farlig å spise egg. Til tross for at vi i 50 år har fått høre at vi må være forsiktige med å spise egg så er det ingen dokumentasjon for at det fører til sykdom. Egg er en fantastisk matvare og inneholder alt som skal til for at det skal komme en kylling til verden. Gled deg over et nykokt egg!
Mer informasjon om kolesterol finner du i boken: Nytt blikk på kolesterol – er vi blitt lurt?
Ved Dr. Hexebergs klinikk følger vi med i forskningen og gir helseråd basert på hva vi er tilpasset å spise, nyere forskning og sunn fornuft.