Torhild

Siden jeg var ganske liten har jeg hatt ymse problemer med mage-tarm-systemet. Da jeg var 15 år ble jeg operert for tarmslyng fordi det ikke var passasje. 30 cm av tarmen var blåsort, men under operasjonen frisknet den til, og kirurgene valgte ikke å fjerne den syke delen av tarmen. Da jeg var i 20 årene fikk jeg etter en tarmundersøkelse vite at jeg hadde ømfintlig tarm.... sikkert ikke så rart! Fikk en brosjyre i hånden om noen kostråd, og når jeg i disse dager blar opp i den, er kostrådene ikke forbausende....stikk i strid med kostholdet som jeg nå spiser meg friskere på!

Diagnosen sarkoidose

I 2006 fikk jeg diagnosen sarkoidose og hadde en lengre sykdomsperiode før jeg klarte å komme meg tilbake til hverdagen. Jeg fant selv ut at jeg måtte gjøre noe med kosthold og trening. Jeg forsøkte på egenhånd å bedre kostholdet etter beste evne. Den gang hadde jeg ikke hørt om lavkarbo. Så det ble et kosthold som jeg trodde var sunt og bra for meg. Tok vekk snop og brus. Tilførte mer frukt. Brukte mer rene kjøttprodukter. Men så ble det til at jeg byttet trening ut med stress og spiste mer usunn mat igjen. Jeg har ikke vært så flink til å lytte til kroppen og kjenne hva som er best for den. Jeg elsker karbohydrater i alle former! Jeg havner også ofte ut i stress, jeg har vanskelig for å forstå at kroppen ikke vil like mye som hodet mitt vil. Jo mer travel hverdagen er, jo mer hurtigmat og andre godsaker ropte på meg. Så sa kroppen stopp igjen. I september 2010 krasjlandet jeg på sofaen igjen og ble der i 1,5 år. Alt gikk galt, resultatet ble høyt blodtrykk, kronisk utmattelse, vonde ledd og muskler og væskeansamlinger i kroppen.


 Boken Frisk med lavkarbo og Livsstilskurs i Spania

Jeg ble anbefalt å lese Dr. Sofie Hexeberg sin bok. Denne boka fant jeg fornuft i og skjønte plutselig sammenhengen mellom viktigheten av hva vi putter inn i kroppen og hvordan kroppen fungerer. Da jeg åpnet et ukeblad som annonserte livsstilskurs i Spania med Sofie Hexeberg var det bare en ting å gjøre - turen gikk til Spania. Der møtte jeg en gjeng med felles interesse - en gjeng som ville bli kvitt sine plager! Et fantastisk kurs der teori og praksis vandret i sammen. Vi var på kjøkkenet og laget lavkarbo mat. Lærte hvilke fett typer som var bra, lærte å bruke frø, nøtter, bær, grønnsaker, egg, kjøtt og fisk. Reiste rett hjem og visste akkurat hva som måtte ut av huset og hvilke varer som skulle inn. Vi lærte hvor enkelt det kan gjøres, lavkarbo er ikke bare egg og bacon. Det er så misforstått! Snart må de som hyler så høyt, sette seg på kurs hos Hexeberg og få vite hva et lavkarbokost egentlig består av og hvilke positive effekter det har på kroppen. For kroppen og blodprøvene lyver ikke!

Jeg hadde fått så god innføring i hva lavkarbo kan gjøre med kroppen, og jeg var helt sikker på at dette var det eneste rette! Den indre motivasjonen var på plass. Jeg hadde en jobb å gjøre - det var å spise meg friskere! Det stormet i media på den tiden og motstanden var hard. Jeg var fremdeles syk, ja jeg ble faktisk bare mer og mer syk, jo mer fløte og blåbær jeg spiste. Men jeg fikk beskjed da jeg reiste fra Spania at det ville ta tid før jeg ble bedre. Så jeg var tålmodig, fortsatte å spise lavkarbo selv om det stormet i media og formen min var ikke bedre i det hele tatt.

Oppfølging ved Dr. Hexebergs klinikk

Jeg skulle ha oppfølgingstime med Hexeberg etter tre måneder, og jeg mente fremdeles at dette var det eneste rette. Heldigvis var jeg sterk i troen, da jeg snakket med Erik Hexeberg om situasjonen, sa han med en gang at jeg enten har intoleranse mot kumelk-proteiner eller lekk tarm. Jo, takk, resultatet på prøvene påviste begge deler. Det viser hvor viktig det er å ha oppfølging underveis av Hexeberg! Hadde jeg ikke hatt denne oppfølgingen hadde jeg sannsynligvis gitt opp - ja, da hadde jeg ligget på sofaen ennå...

Det var bare en ting å gjøre. Kutte ut alle kumelk produkter. Slutt med alle godsaker som fløte, rømme, ost mm. Etter 3-4 uker kom gevinsten; tåken i hodet forsvant og den tunge følelsen i kroppen ble borte! Jeg kunne ikke forstå at mat kan gjøre et menneske så sykt, men det kan den!

Livet i gave på ny

Det ble vanskelig for meg å gå på lavkarbo uten melkeproteiner. Kresen som jeg er i utgangspunktet. Jeg holdt på å gi opp, jeg tilførte frukt og glutenfrie brød... kjente fort at det ble feil for kroppen min. Den ville bare ha mer og mer karbohydrater. MEN, heldigvis kom et nytt kurs i Spania og jeg fikk ny inspirasjon! Så for meg er oppfølging med Erik og kurs i Spania «helse på blå resept» - for meg er dette mye mer verd enn pengene jeg investerer i helsen min!

Nå er jeg lykkelig for jeg har fått livet i gave på ny, det kan jeg takke Sofie og Erik Hexeberg for! Nå er det mitt ansvar ikke å være stygg med kroppen min igjen! Jeg har fremdeles en del å rydde opp i. Leddene verker og kroppen er ikke som den skal ennå. Men sannsynligvis har jeg brukt mange år på å spise meg syk. Nå skal jeg spise meg bedre! Om jeg klarer å bli helt frisk igjen er det vel ingen som kan si sikkert, men en ting vet jeg - Jeg har et mye bedre liv med lavkarbo!! Bonusen er jo at jeg har blitt 10 kg lettere på vekta, og 100 kg letter i hodet :-)

Hilsen Torhild Berge
*
*
*
*
*