Per-Christian Bakken

En omlegging av kostholdet var alt som skulle til. Stabilt blodsukker ble min medisin, det vil si redusere kraftig på sukker og stivelse og si ja den gode fete maten.

Kan rikelig med fett virkelig gjøre meg friskere?

Våren 2012 leste jeg tilfeldigvis en artikkel som fortalte at ved å øke inntaket at mettet mett i kosten så ville det kunne ha en god helsemessig effekt på kroniske lidelser. Siden jeg hadde slitt med en kronisk øyelidelse siden 2003, noe som satte meg helt ut av spill flere ganger i uken, var jeg en dårlig salgbar vare på arbeidsmarkedet. Dette kostholdet ville jeg prøve ut.

Stabilt blodsukker

I skrivende stund 15/6 er det 1 år siden jeg, en fet fyr fra Bærums Verk, la om kosten. Fokuset har vært stabilt blodsukker dvs. å holde karbohydratinntaket under 50 gram daglig. Et nyttig hjelpemiddel har vært nettstedet diett.no der jeg har loggført alt jeg har spist det siste året. Lavkarboklubben har et tilsvarende nyttig verktøy.

Jeg hadde øyesykdommen uveitt

Min øyesykdom heter uveitt og har vært svært plagsom siden 2003. Min øyelege gav en rask diagnose og konkluderte med at dette kan gå over etter 14 dager eller 14 år, det finnes ingen medisinsk behandling for å få det til å gå over. Han kunne rekvirere medisiner for å holde kontroll på betennelsen. Det tok 8 år. Litt underlig er det nå i etterkant at verken øyelege eller fastlege valgte å foreslå en endring av kosten som et mulig alternativ til bedre helse. Det måtte jeg finne ut av selv.

Jeg er glad i å lage god mat

Kokkelering, mat og spesielt god mat har vært min greie lenge. Dette kan jeg en del om. Jeg er aktiv i Slow Food bevegelsen som arbeider for god, ren og rettferdig mat. Så det er ikke tilfeldig hva jeg putter inn i munnen. Videre har jeg gleden av å være «bonde» på Øverland Andelslandbruk hvor vi dyrker økologiske grønnsaker. I tillegg har jeg et lidenskapelig forhold til Italia og italiensk mat.

Jeg ble tykk og syk selv om jeg fulgte myndighetenes anbefalinger

Kostholdet før omleggingen var basert på rene og ikke bearbeidede råvarer. All mat ble lagd fra bunnen og helt etter boka ifølge kostholdsrådene til Helsedirektoratet. Likevel var jeg syk, overvektig, hadde høyt blodtrykk og lå i grenselandet til å utvikle diabetes.

Erfaringer med Grete Roede kurs

Det å putte færre kalorier inn enn det jeg brukte, samt trimming, var rådene fra fastlegen. Konkurranseeffekten på Grete Roede kursene bidro til at jeg gikk ned i vekt. Dessverre kunne jeg ikke som en mat- og livsnyter leve med så lite smakfull mat resten av livet. Sakte men sikkert økte vekten tilbake til den gamle og litt til.

Hva skjedde da jeg begynte på lavkarbo?

Så hva har skjedd det siste året. Jeg har aldri spist så god mat som jeg har gjort det siste året. Jeg er blitt frisk. Blodtrykk, kolesterol og andre blodverdier er innenfor det normale. Jeg har ikke hatt søtsug. Jeg har ikke vært sulten. Jeg har spist fantastisk god, fet og hjemmelaget mat og gått ned 26 kg.

Endringene jeg gjorde med kosten

Litt tabloid sagt så har endringene i kosten vært å bytte ut øl med en halvtørr hvitvin, bytte ut brød, ris, pasta og poteter med hjemmelaget frøknekkebrød, blomkål og brokkoli.

Godteri har vært 86 % sjokolade og nøtter. Fete smakfulle oster og noe godt hvitt i glasset har ofte vært fredagskosen. Smakssettere i maten er olivenolje, smør og fløte. Sammen med gode, kortreiste og økologiske grønnsaker høstet på Øverland har dette vært et fantastisk år.

Jeg fant ingen dokumentasjon på at mettet fett er helseskadelig

Jeg har lagt om til et kosthold som er det motsatte av hva fastlegen min og helsedirektoratet anbefaler og er blitt frisk. Underlig, dette ville jeg finne mer ut av. Kjernespørsmålet var å finne bevisene på at mettet fett fører til tette blodårer og død. Jeg gikk grundig til verks, søkte i litteraturen, på nettet, kontaktet helsedepartementet, ernæringsfysiologer og leger. Jeg fant ingen bevis, ei heller de jeg har kontaktet tror jeg, siden ingen svarte på min henvendelse. Det jeg fant var derimot en mengde bevis på det motsatte at mettet fett er bra for helsen. En allmennlege med mange års utdannelse har kun en håndfull timer med mat på timeplanen. En ernæringsfysiolog snakker om ernæring og lite om mat. Helsedirektoratet gir generelle kostholdsråd som skal passe alle.

Det er lavfettkostholdet som er en motediett

Fedme, overvekt og diabetes har økt kraftig i hele den vestlige verden siden 1984. Da startet nemlig verdens største motediett, lavfettkostholdet, godt illustrert i Time Magazine 26. mars med coverfoto av egg og bacon formet som et surt ansikt og med kolesterol i krigstyper.

Vennlig hilsen Per Christian Bakken
*
*
*
*
*