NYHETER

Vi vil snart lansere nettbutikk hvor du kan kjøpe bøker

Dr. Hexebergs klinikk i Sandefjord Helsepark!

1. NOVEMBER ÅPNER VI KONTOR I SANDEFJORD HELSEPARK

Fra 1. november vil vår hovedvirksomhet være lokalisert til Sandefjord.
Dr. Erik Hexeberg vil i tillegg ha pasienter i Sandvika, og hans kontortid vil være onsdag kl 8- 16.
Han vil fortsatt være samlokalisert med Lab1, men på ny adresse.

For alle våre pasienter som tidligere har hatt konsultasjon på telefon vil det ikke bli noen forandring ved flytting. Vi gjør oppmerksom på at vi har svært gode erfaringer med telefonkonsultasjoner, og vi mener dette er et godt alternativ for alle pasienter dersom reiseveien er lang.
Det er også fullt mulig å kombinere slik at for eksempel første konsultasjon er ved fremmøte og oppfølging er per telefon.

Til Sandefjord Helsepark er det kort vei fra buss, tog og E18.
Se vår http://drhexeberg.no/ for kart.

Vel møtt i Sandefjord fra 1. november! Se kart

Fedme og overvekt til debatt på NRK ….

Fredag formiddag kom det en epost fra Helle Bornstein. Helle hadde deltatt i Debatten i NRK - om fedme og overvekt. Hun lurte på om noen av oss som var på adresselisten hadde sett programmet. Selv hadde jeg ikke det, men så det i opptak fredag kveld.

Hvor feig går det egentlig an å være?
Programmet fikk meg til undres over NRK sin journalistiske integritet, deres kunnskaper og hvor feig det egentlig går an å være. Det virket som NRK denne gangen hadde bestemt seg for å mobbe Helle og supermatmannen som i sin frustrasjon sier - «det var jo ikke dette jeg var invitert til å snakke om» (fritt etter hukommelsen).
I et program som angivelig skal diskutere årsakene til fedme og overvekt og hvordan vi kan redusere problemet med overvekt og fedme blir Helle kritisert for å gi individuelle kostråd til dem hun hjelper som personlig trener. At hun forteller de som er overvektige at det kan være lurt å spise litt mindre karbohydratrik mat som brød, pasta, ris, potet og frukt og istedenfor spise litt mer grønnsaker, fisk, kjøtt og fett får det etablerte ernærings-Norge til å gå i flint - Alle skal jo følge Statens kostråd.

Individuelle kostråd leder sårbare jenter (og gutter) til anoreksi.
Og for å sikre regien over dette budskapet vil ikke NRK snakke om problemet overvekt og fedme. De har selvfølgelig invitert en som tidligere led av anoreksi som NRK bruker til å bygge opp konflikten - påstanden som NRK legitimerer er at det blir fokus på mat og mat som en ikke bør spise, og at det fører til at de som står i fare for å få anoreksi fjerner mat de ellers ville spist. Og i denne regien legger NRK så ansvaret på Helle - at det å gi individuelle kostråd leder sårbare jenter (og gutter) til anoreksi. At Helle skulle lede noen ut i anoreksien ved å si at det ikke er spesielt lurt å spise banan etter trening er udokumentert vrøvl som NRK, ukritisk, gjør seg til mikrofonstativ for. (De eneste som har glede av at alle spiser banan etter trening er Banan-Mathisen (BAMA).)

Ekspertisen gir råd
Men det er jo ikke nytt at noen hevder at det er mat vi bør unngå. Gjennom sytti og åttitallet i i beste sendetid i statens fjernsynskanal NRK fikk leder av statens ernæringsråd, professor Kåre Norum boltre seg med opplysninger om hva vi ikke burde spise. Vi måtte for all del være forsiktige med fett - fett og særlig mettet fett var angivelig årsaken til den høye forekomsten av hjerte- og karsykdom. Alt fett burde reduseres, men særlig det mettede fettet. Total mengde fett burde bli redusert fra en energiprosent rundt 40 som vi da hadde til under 30, og vi burde ikke få i oss mer enn 10 % av energien som mettet fett. Vi skulle kaste skinnet på kyllingen, skjære vekk fettet på svinekoteletten og kun spise magre kjøttstykker. Smør burde vi helst bytte ut med myk plantebasert margarin, som i ettertid viste seg å inneholde 20 % transfett som vi vet har klar sammenheng med hjerte- og karsykdom. Og å spise kolesterol var livsfarlig. Å spise mer enn ett egg i uken ble frarådet på grunn av eggets høye kolesterolinnhold.

Rådene er blitt endret i tur og orden.
Ingen av disse rådene hadde noen sikker dokumentasjon da de ble gitt, og rådene er jo blitt endret i tur og orden. Anbefalingen om å redusere total mengde fett til under 30 % har våre myndigheter for flere år siden innsett at var et feilgrep - nå kan total mengde fett i kosten utgjøre 25 - 40 energiprosent. At mange utvikler metabolsk syndrom, overvekt, fedme, diabetes, høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdom når energiinntaket fra fett kommer under 25 % er velkjent og en god begrunnelse for den nedre grensen. Men det gis ingen begrunnelse for den øvre grensen! Og i fjor opphevet amerikanske ernæringsmyndigheter advarselen om eggspising. Det er ingen sammenheng mellom inntak av egg og kolesterolnivået i blodet, og det er heller ingen sammenheng mellom inntak av egg og hjerte- og karsykdom. (Det er for øvrig heller ingen sammenheng mellom det totale nivået av kolesterol i blodet og hjerte- og karsykdom, og de fleste som får hjerteinfarkt har normalt kolesterolnivå.)

Statsdrevet ortoreksi-
Var ikke de rådene om at vi alle skulle unngå fett, smør og egg noe som festet seg i bevisstheten og forårsaket ortoreksi. Jeg tror vi alle i mer eller mindre grad har lidd av statsdrevet ortoreksi de siste 50 år. Da jeg arbeidet som praktikant på Barnepsykiatrisk avdeling på midten av 70-tallet var de mange som var innlagt med anoreksi - og det var ikke fordi Helle hadde hevdet at de ikke skulle spise banan etter trening.
Og nordmenn har vært veldig flinke til å følge de statlige rådene. I den siste undersøkelsen av folkets spisevaner i 2010-11, Norkost 3, er man såre fornøyd ettersom gjennomsnittet har et inntak av karbohydrater, protein og fett i tråd med anbefalingene fra våre myndigheter. Det eneste problemet er at inntaket av grønnsaker er for lavt - så da er det kanskje ikke så dumt det Helle (og flere) sier at vi burde spise mer grønnsaker?

Saken er at det norske folk har fulgt kostrådene i 50 år og blitt feitere og feitere!
Og i serien av gode bortforklaringer på hvorfor ikke det å spise mindre fett reduserer fettmengden på kroppen var det nå mangelen på matkultur som fikk skylden. (For lite fysisk aktivitet har jo allerede fått skylden lenge og sikret treningsstudioene en jevn strøm av inntekter.) Det at vi ikke lenger sitter ved middagsbordet slik vi gjorde på 60-, 70- og 80-tallet er nå blitt årsaken til fedmeepidemien. Noen har glemt at det var da elendigheten startet - det var da forekomsten av hjerte- og karsykdom plutselig steg dramatisk og unge, slanke familiefedre nærmest døde som fluer - høyst sannsynlig av tobakk og transfett!

Halvparten av befolkningen er overvektige.
Med NRK sin regi av Debatten sitter jeg igjen med et inntrykk av at alt ville være såre vel hvis vi bare samlet oss rundt middagsbordet og spiste det våre helsemyndigheter anbefaler oss. Men NRK som spør om dokumentasjon til en stakkars PT, hvilke spørsmål om dokumentasjon stiller de til våre myndigheter? Hvorfor stiller de ikke våre myndigheter kritiske spørsmål når folket har fulgt myndighetenes råd og bare blir feitere og feitere? Og hvorfor tar ikke programmet opp problemstillingen fedmekirurgi, som nå er blitt løsningen på fedme og diabetes. Når mer enn 3000 nordmenn opereres årlig, det er 5 % av et årskull, da er det grunn til å rope et varsku!
Noe er totalt galt - ikke har myndighetenes råd redusert hjertesykdom (400.000 lever med hjertesykdom), og i tillegg har det folket som har fulgt rådene i stor grad utviklet diabetes (1 million nordmenn har diabetes eller prediabetes) - de som har sukkersyke blir jo anbefalt av våre myndigheter å spise nettopp sukker - karbohydrater. Og halvparten av befolkningen er overvektige, 20 % lider av fedme.
Ikke fortell meg at de ikke har fulgt rådene - det er nettopp det de i all hovedsak har gjort!

Hvorfor stiller ikke NRK våre myndigheter kritiske spørsmål?
Hvorfor stiller ikke NRK spørsmål ved at våre myndigheter har endret kostrådene i det stille? Hvorfor stiller ikke NRK kritiske spørsmål ved økningen i fedmekirurgi? (Er problemet med nordmenn at de har for lange tarmer og for stor magesekk?) Hvorfor velger NRK en regi hvor de henger ut en stakkars PT for å fraråde å spise bananer ved å insinuere at hennes råd fører til anoreksi? Hvorfor inviterte ikke NRK noen med større akademisk tyngde og samme synspunkter til å være med i Debatten? Hvor var Birger Svihus, Fedon Lindberg, Dag Viljen Poleszynski, Sofie Hexeberg eller organisajonen Kostreform som offentlig har foreslått alternative kostråd?

Dette var flaut NRK.
Offentlig mobbing av en PT som hevder at det er lurt med individuelle kostråd.
I en syk befolkning er det nettopp det vi trenger!
Indignert hilsen
Erik

Den store feite forskningsskandalen -

Kampen mot fettet. Hvordan ta feil i femti år og enda ikke gi seg.

Skremmende - det finnes ikke annet ord for langlesningen i The Guardian i forrige uke: «The Sugar Conspiracy» av journalisten og forfatteren Ian Leslie. Allerede på femtitallet mente Englands mest framstående ernæringsforsker, John Yudkin, at sukker var farligere enn fett. Tusenvis døde fordi de fulgte statlige sunnhetsråd skriver Kjetil Rolness. Les mer

Kontakt oss

*
*
*
*
*